Krull varken

Krull varken

De nieuwe varkensstal wordt een wroetstal waarmee we deelnemer zijn van het Krull varken. We proberen hieronder uit te leggen wat dit zoal betekent. Maar het is nog beter om het met eigen ogen te bekijken! Kom dus langs om de varkens te zien wroeten en we vertellen u er graag meer over.

Uniek Ras

Het Krull varken is een uniek ras. 99% van alle varkens behoren niet tot dit ras. Onze varkens worden geselecteerd op moedereigenschappen, robuustheid, vitaliteit en vriendelijkheid. Dit bevordert de kwaliteit van het vlees. Het vlees is beter dooradert (intramusculair vet), fijner van structuur, malser en bevat minder vocht.

De Wroetstal

De stallen voor Krull varkens worden volgens de door ons gestelde normen en eisen gebouwd. Elke stal, ongeacht waar deze staat, ziet er daardoor hetzelfde uit. Door de vele ramen op zichthoogte komt er veel daglicht naar binnen. Hierdoor ontstaat een natuurlijk dag- en nachtritme.

Hele dag wroeten, spelen en rusten

De Wroetstal heeft dichte vloeren met een dikke laag strooisel. Dit geeft een comfortabel ligbed waar de varkens op kunnen rusten, spelen en natuurlijk kunnen wroeten. Dit doen ze het liefst, want dat is hun natuurlijk gedrag. Hier komt ook de naam “Het Krull varken” vandaan.

Leefruimte

In een wroetstal leven groepen van 20 tot 32 varkens bij elkaar. Ze krijgen meer beweging, worden actiever en daardoor ontwikkelen ze goed en gezond spierweefsel. Dit is weer terug te vinden in het vlees.

Non-GMO voer

Al onze varkens hebben de hele dag beschikking over vers drinkwater en non-GMO voer. De samenstelling van het gehele voer is vrij van genetische modificatie. De juiste voeding proeft u terug in het vlees. 

Milieu/leefomgeving

Het streven is om de vaste mest (mengsel van mest + strooisel) op het eigen bedrijf of in de buurt bij akkerbouwers uit te rijden. De vaste mest is beter voor het milieu en heeft positieve invloed op het bodemleven. Dit bevordert ook weer de plantengroei en toename van insecten, bijen en vlinders in de buurt van de landerijen. 

Beter Leven

Het Krull varken voldoet aan het Beter Leven keurmerk (1 ster) van de Dierenbescherming. Wij gaan met onze eisen en normen binnen onze keten zelfs verder dan de eisen van het Beter Leven keurmerk.

Kijk voor meer informatie over het Krull varken of om te zien wie allemaal nog meer Krull boeren zijn op de website http://www.krull.nu/

Tijdens de bouw heeft RTV oost bij ons gefilmd:

https://www.rtvoost.nl/nieuws/1868239/Varkenshouder-Broenink-Wroetstallen-leveren-minder-stikstof-en-meer-biodiversteit?fbclid=IwAR1mEeqLX8mPExTx56IEzmg0e_NB4tlLqTWahp3TPGr3rkve4IBXl5moVjE