Biggen na aankomst

Biggen na aankomst

Wist je dat de biggen die bij ons binnen komen gemiddeld al 25 kilo zijn? 

Bij aankomst van de biggen bij ons op het bedrijf is de afdeling (onze stallen zijn opgedeeld in verschillende afdelingen) weer helemaal gereed gemaakt. De afdeling op temperatuur (circa 25 graden Celsius). Schoon, vers voer en water. Een fijn laagje zaagsel om op te liggen. En goede verlichting zorgt er voor dat de biggen snel aan hun nieuwe hok wennen. 

Temperatuur stal varkens

Oudere varkens vinden het fijner om in een koelere omgeving te liggen dan jonge biggen. Hier kan de temperatuur dus lager zijn dan bij de biggen. Om er voor te zorgen dat de biggen het lekker warm hebben wordt er de eerste dagen bij verwarmd met een kachel. Na die tijd kunnen de oudere varkens in de andere afdelingen de jonge biggen warm houden. Door een buizen systeem in de vloer van de afdelingen die met elkaar in verbinding staan. Hierdoor wordt het water in deze buizen bij de oudere varkens opgewarmd doordat de varkens graag op de vloer liggen (dit voelt lekker koel aan voor deze varkens). En dit water loopt vervolgens door de buizen naar de jongere biggen waardoor hier de vloer weer lekker.

Reststromen voedingsindustrie

De varkenshouderij verwerkt veel reststromen van de voedingsindustrie. Wat dacht je van afgekeurde koekjes, brood en beschuit. Maar ook vele andere producten die wij zelf niet (kunnen) eten worden graag door varkens gegeten.