Zoet zure speklapjes met stamppot
Deze stamppot met speklapjes en zoetzure saus is een heerlijk gerecht voor het voorjaar of op een koude winterdag! De aardappelen en wortels zorgen voor een volle smaak en de speklapjes met zoetzure saus combineren hier lekker bij.
Ingrediënten
- 1 kg aardappelen
- 500 g wortels
- 2 bouillonblokjes
- 500 g snijbonen
- 1 Chinese kool
- scheutje melk
- 1,5 eetlepel mosterd
- 6 speklapjes
- 2 knoflooktenen
- 1 rode peper
- 2 cm gember
- 4 eetlepels chilisaus
- 4 eetlepels ketjap
- 1 lente-ui
Bereiding;
- Schil de aardappelen en snij in gelijke stukken. Schil de wortels en snij in stukken.
- Neem een ruime pan met water en voeg de aardappelen, wortels en de verkruimelde bouillonblokjes toe. Kook de aardappelen en wortels met het deksel op de pan in 20 minuten gaar.
- Snij intussen de Chinese kool in dunne reepjes. Voeg de laatste 5 minuten de snijbonen en Chinese kool toe aan de pan en laat het meekoken.
- Giet de aardappelen en kool af, laat even uitdampen en voeg de mosterd toe. Laat het geheel opwarmen op laag vuur en stamp tot een grove stamppot. Voeg tijdens het stampen beetje bij beetje een scheutje melk toe.
- Snijd intussen de paprika in fijne reepjes. Bak de speklapjes met de paprika reepjes in een ruime koekepan. Laat op matig vuur 15 minuten bakken in het eigen vet en draai regelmatig om.
- Pel de knoflook en snij de peper in dunne ringetjes. Schil de gember en snij heel fijn. Meng de knoflook, peper en gember met de chili saus en ketjap.
- Haal de paprika’s uit de koekepan en voeg het chili/ketjap mengsel toe aan de speklapjes. Laat op laag vuur zachtjes sudderen.
- Snij de lente-ui in dunne ringetjes.
- Serveer de stamppot met de gemarineerde speklapjes bestrooi de stamppot met de lente-ui en paprika ringetjes.
- Eet smakelijk!