Varkenswang/ Procureur

Varkenswang/ Procureur

Procureur krijgt steeds meer bekendheid. Met name op de Barbecue om er pulled pork van te maken is het bij velen al bekend. Maar als stoof vlees kan het ook zeker dienst doen. En wat dacht je van procureur te vervangen door varkenswang? 

Ingrediënten (4 personen);

– 1 venkelknol 
– 2 el zonnebloemolie
– 100 gram dobbelsteentjesspek
– 1 gesnipperde ui                          
– 500 gram procureur (of varkenswang)                              
– 500 mililiter appelsap
– 1 el mosterd
– zesde van een halve citroen
– 8 gedroogde pruimen zonder pit
– 2 takjes tijm

Bereiding;

(Bereidingstijd circa 2- 2,5 uur)

Ontdooi de dobbelsteentjesspek en procureur (varkenswang) tijdig zodat deze op kamertemperatuur is als je aan de slag gaat. 

Snijd de venkel in blokjes. Verhit de olie in een stoofpan (met dikke bodem) en bak al omscheppend, op halfhoog vuur, de venkel met spek en de ui ongeveer 10 minuten. Neem dit vervolgens uit de pan en houd dit apart.

Bestrooi de procureur (varkenswang) met peper en zout en bak dit in dezelfde stoofpan, met het achtergebleven vet/olie, aan alle kanten bruin. Voeg het venkelmengsel er weer bij en blus dit af met de appelsap. 

Roer de moster en citroen erdoor en voeg de pruimen en tijm toe aan het geheel. Schenk vervolgens water bij het vlees tot dit net onder water staat. Breng het geheel aan de kook en laat met de deksel op de pan op een heel laag vuur in ongeveer 1,5 tot 2 uur garen. 

Het vlees moet uit elkaar vallen voor het serveren. Breng het eventueel op smaak met peper en zout. Eet smakelijk!