Tomahawk Steak

Tomahawk Steak

De Tomahawk (of Tomapork in dit geval) is een heerlijk en stoer stuk vlees. Waarmee je iedereen verwend en waar menig mannenhart sneller van gaat kloppen! Dit recept is perfect voor op de BBQ. Combineer het met wat heerlijke lichte side dishes en je hebt een heerlijke maaltijd waar je nog vaak op terug kunt kijken!

Ingrediënten (per Tomahawk);

Tomahawk steak op de barbeque

– Olijfolie
– 2 theelepels zout
– 2 theelepels bruine suiker
– 1 theelepel konflookpoeder                          
– 1 theelepel uienpoeder                              
– 1/2 theelepel kurkuma
– 1/2 theelepel paprikapoeder
– 1/2 theelepel chilipoeder
– 1 theelepel versgemalen zwarte peper

Sidedishes; 

– Gepofte (zoete) aardappel
– Mix van courgete, aubergine en champignons in schaal

Bereiding;

(Bereidingstijd circa 1,5 – 2 uur)

  1. Ontdooi de Tomahawk steaks tijdig zodat deze goed op kamertemperatuur zijn voordat je er mee aan het werk gaat. 
  2. Maak een mengsel (Dry Rub) van de zout, bruine suiker, knoflookpoeder, uienpoeder, kurkuma, paprikapoeder, chilipoeder en de zwarte peper in de hoeveelheid zoals hierboven aangegeven. Hou je van extra spicey doe er dan een beetje chilipoeder bij of minder als je hier niet zo van houdt. 
  3. Maak sneetjes in de vetrand van de Tomahawk steak. Dit gaat de smaak ten goede komen! Smeer vervolgens de steaks in met olijfolie. Waarna de Dry Rub aangebracht kan worden. Smeer dit lekker over het vlees en in de vetrand. 
  4. Steek de BBQ aan (het liefst op houtskool) en zorg dat je één kant van de BBQ bedekt met kolen. En de andere kant vrij laat. Dit wordt je plaats om de steaks indirect te verwarmen. Als de kerntemperatuur van het vlees op het indirecte gedeelte van de BBQ ongeveer 56°C is.
  5. Wanneer deze kerntemperatuur behaald is kan de BBQ wat hoger opgestookt worden zodat dt steak nog even kort gegrild kan worden. Doe dit totdat de kerntemperatuur ongeveer 62°C is geworden. Dit zorgt voor een mooi lekker korstje. 
  6. Haal vervolgens het vlees van de BBQ en laat het eventjes rusten onder aluminiumfolie. En er kan gegeten worden, eet smakelijk!  
  7. We horen graag hoe het gesmaakt heeft! Laat een berichtje achter of stuur ons een appje met een leuke foto!  
Tomahawk steak (vlak voor bereiding)